Čtvrtletní zisk Morgan Stanley výrazně překonal očekávání

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Americká banka Morgan Stanley se ve druhém čtvrtletí přehoupla z loňské ztráty do kladných čísel, zejména díky růstu v makléřské divizi Smith Barney. Zisk banky po očištění od jednorázových položek dosáhl 1,4 miliardy dolarů (zhruba 27,7 miliardy Kč) a výsledek překonal odhady analytiků téměř dvojnásobně.

Morgan Stanley dnes uvedla, že očištěný zisk na akcii dosáhl 80 centů proti ztrátě 1,37 USD před rokem a celkové loňské čtvrtletní ztrátě 138 milionů dolarů. Analytici podle agentury Thomson Reuters odhadovali v průměru zisk 46 centů na akcii. Akcie firmy po zprávě vzrostly o 3,5 procenta.

Celkové výnosy banky vyskočily o 53 procent na 7,95 miliardy dolarů. Zisky z obchodování za čtvrtletí proti předešlým třem měsícům kvůli jarnímu propadu akciových trhů klesly o devět procent na 3,1 miliardy USD, pokles však byl nižší než u ostatních amerických bank. Přední americké investiční bance Goldman Sachs se tento zisk propadl o 83 procent.

Morgan Stanley letos přijetím stovek nových obchodníků opustila konzervativní obchodní strategii, kvůli které nebyla loni schopna využít prudkého zpevnění světových akcií a nahradit ztráty z investic do nemovitostí. Morgan Stanley má velkou makléřskou divizi služeb pro drobné investory na rozdíl od Goldman Sachs, která se opírá o institucionální klienty. Příjmy této divize Smith Barney vzrostly meziročně o více než 50 procent na tři miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK