Pražská burza v tomto týdnu poprvé posílila, PX přidal 1,55 pct.

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Pražský akciový trh v tomto týdnu poprvé posílil, hlavní index PX si připsal 1,55 procenta na 1160,3 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie těžařské firmy NWR a rakouské Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy. V černých číslech se obchodovaly také středoevropské trhy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance si pražská burza v polovině obchodního týdne dokázala připsat solidní zisk, když trh podobně jako zbytek evropského regionu pozitivně zareagoval na další řádku dat z americké firemní sféry.

Akcie NWR stouply o 4,82 procenta na 228,50 koruny. Josef Němý z Komerční banky uvedl, že titul posiloval, protože NWR ráno oznámila prodejní ceny zbytku své produkce pro třetí čtvrtletí. "Většina cen sice již byla zafixována v dubnu a nově zveřejněné ceny ovlivní zhruba jen čtvrtinu prodejů, i tak ale byla dnešní zpráva pozitivní, protože nárůst cen velmi příjemně překvapil," poznamenal Němý.

Zisk 2,70 procenta na 735,30 koruny si připsaly akcie Erste. Němý zmínil, že šéf Erste Bank Andreas Treichl dnes prohlásil, že si je jistý, že banka obstojí v celoevropských zátěžových testech.

Největší zisk zaznamenaly cenné papíry technologické firmy KIT digital, které posílily o téměř šest procent na 188,02 koruny. Akcie energetické firmy ČEZ dnes zakončily seanci se ziskem 1,27 procenta na 874 korun, když podle Kohouta trpěly celkovým nezájmem ze strany zahraničních hráčů. Rostly také cenné papíry mediální společnosti CME, které si polepšily o 2,41 procenta na 425 korun.

Aktivita obchodníků dnes byla mírně nadprůměrná, objem obchodů ve SPAD dosáhl více než 1,524 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle Patria Online 1,466 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK