Euro před projevem Bernankeho a výsledky testů bank klesá

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. července (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích oslabuje. Na trhu stále panují obavy, jak dopadnou zátěžové testy evropských bank, jejichž výsledky mají být zveřejněné v pátek. Ke ztrátám eura přispěla i aukce státních dluhopisů Portugalska. Trh se rovněž připravuje na dnešní vystoupení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,49 procenta na 1,2818 USD a k jenu oslabilo o 0,83 procenta na 111,71 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,34 procenta na 87,18 JPY.

Bernanke dnes vystoupí před bankovním výborem Senátu s pololetní zprávou o měnové politice a ekonomické situaci USA. Investoři doufají, že ujistí politiky, že centrální banka má nástroje k oživení stagnující americké ekonomiky. Dolar v posledních týdnech klesal v reakci na sérii slabých statistických údajů z USA, které snížily očekávaní, že Fed začne zvyšovat úrokové sazby v příštím roce.

"Korekce eura směrem dolů je výsledkem portugalské aukce," uvedl stratég CMC Markets Michael Hewson. Portugalsko dnes prodalo roční státní obligace za 1,253 miliard eur. Úrok, který za ně zaplatí, je však dvojnásobný ve srovnání s předchozím prodejem státních obligací v dubnu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK