ABB ve 2. čtvrtletí snížilo zisk i tržby

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Praha 22. července (ČTK) - Čistý zisk švýcarské strojírenské společnosti ABB, která působí také v České republice, v druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o osm procent na 623 milionů dolarů (12,22 miliardy korun). Tržby se snížily o čtyři procenta na 7,6 miliardy dolarů, informovala dnes ABB v tiskové zprávě.

Firma zaznamenala ve druhém čtvrtletí růst zakázek o pět procent. Investice podniků do velkých projektů na přenos energie ale podle ABB příliš výrazné nebyly. Běžné zakázky v hodnotě pod 15 milionů dolarů vzrostly o 15 procent, zatímco objednávky nad 15 milionů USD klesly o 37 procent, uvedla firma.

Tržby se snížily kvůli úbytku přijatých zakázek v roce 2009 a na počátku roku 2010. Důležitou roli pro udržení ziskovosti ABB hrály ve druhém čtvrtletí úspory převyšující 400 milionů USD v rámci programu na snižování nákladů společnosti.

"Zaznamenali jsme oživení na většině našich trhů, oproti stavu před třemi měsíci a domníváme se, že naše obory s krátkým cyklem budou i ve zbytku roku 2010 nadále vykazovat dobré výsledky," uvedl Joe Hogan, generální ředitel ABB. "Po průmyslové recesi v uplynulých dvou letech začali zákazníci znovu investovat do technologií pro energetickou efektivnost a produktivitu. Očekáváme, že kapitálové výdaje zákazníků, zejména v oboru energetiky, se zotaví koncem roku 2010 a počátkem roku 2011," dodal.

ABB vyrábí širokou škálu strojního zařízení, včetně vybavení pro elektrárny nebo pro těžební společnosti. Firma má kolem 117.000 zaměstnanců ve více než stovce zemí světa. V České republice působí v osmi lokalitách a zaměstnává více než 2700 lidí.

lko vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK