Senát předložil dílčí zákon o energetice a těžbě ropy v USA

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. července (ČTK) - Demokraté v americkém Senátu předložili v úterý dílčí zákon o energetice, který zahrnuje zejména zpřísnění podmínek pro těžbu ropy. Senátní demokraté již minulý týden vzdali snahy prosadit širší legislativu o omezování emisí oxidu uhličitého a v přijetí takového zákona v letošním roce věří již málokdo.

Návrh zákona, který demokraté stále ještě upřesňují, by od ropných společností požadoval, aby kryly veškeré náklady úniků ropy. Dosud na tyto škody platí zákonný limit 75 milionů dolarů (1,4 miliardy Kč). Opatření reaguje na obří únik ropy z vrtu BP v Mexickém zálivu a platil by retroaktivně i na tento incident, který se stal největší ekologickou havárií ve Spojených státech.

Zákon dále navrhuje podporu nákupů automobilů na zemní plyn a elektřinu, podporu vývoje účinnějších baterií pro elektromobily a další peníze na zateplování domů. Náklady těchto iniciativ v odhadované hodnotě asi 15 miliard dolarů by byly financovány ropnými společnostmi, které by musely zvýšit své příspěvky do fondu, z něhož se vyplácejí náhrady škod za úniky ropy. Návrh zatím předpokládá zvýšení odvodu do fondu z osmi centů na 49 centů na barel.

Návrh naopak ani přes intenzivní lobbování producentů alternativních zdrojů energie a zelených aktivistů neobsahuje normu, která by distributorům elektřiny stanovovala povinně odebírat určitý podíl z obnovitelných zdrojů. Podle šéfa demokratů v Senátu Harryho Reida není pro takové opatření dostatek hlasů.

Dost hlasů Reid v Senátu za celý rok nesehnal ani pro všeobecný zákon o energetice, který by zakládal systém omezování emisí a jejich obchodování a který loni přijala Sněmovna reprezentantů. Prezident Barack Obama sice v úterý slíbil, že takový zákon hodlá nadále prosazovat, málokdo však už počítá s tím, že by mohl být schválen v letošním roce. V listopadových volbách se navíc čeká výrazný úbytek nyní dominantních demokratů v obou komorách Kongresu a republikáni takovou legislativu vesměs odmítají jako škodlivou pro ekonomiku.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK