Zisk farmaceutické firmy Pfizer stoupl o devět procent

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. srpna (ČTK) - Farmaceutické společnosti Pfizer Inc. vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o devět procent na 2,48 miliardy USD (asi 46,3 miliardy Kč). Firmě pomohl vysoký růst tržeb po loňské akvizici firmy Wyeth. Pfizer je podle tržeb největším výrobcem léků na světě.

Tržby výrobce Viagry či léku na vysoký cholesterol Lipitor stouply o 58 procent na 17,33 miliardy USD. Loňské tržby z druhého čtvrtletí ještě nezahrnovaly produkty firmy Wyeth. Bez mimořádných položek zisk činil 4,96 miliardy USD, tedy 62 centů na akcii. Analytici očekávali zisk 52 centů na akcii při příjmech 16,65 miliardy USD.

Tržby v USA ve druhém čtvrtletí stouply o 63 procent na 7,4 miliardy USD a na celkových tržbách se podílely 43 procenty. Tržby ze zahraničí vzrostly o 54 procent na 9,9 miliardy USD.

Pfizer dokončil loni v říjnu převzetí amerického výrobce vakcín a biotechnologických produktů Wyeth za 67 miliard USD. Transakce byla zatím jeho největší akvizicí. V květnu Pfizer uvedl, že kvůli slučování operací s firmou Wyeth propustí v příštích pěti letech 6000 zaměstnanců, což představuje 18 procent celkové pracovní síly společnosti, a uzavře osm továren.

Společnost dodala, že za celý letošní rok očekává čistý zisk na akcii bez mimořádných položek spíše na horním konci svého odhadu. Ten činí 2,1 až 2,2 dolaru na akcii. Výdaje naopak budou za letošní rok na dolním konci původního odhadu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK