Prodej aut v Německu v červenci klesl o 30 procent, vývoz stoupl

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. srpna (ČTK) - Prodej osobních automobilů v Německu se v červenci meziročně propadl o 30 procent na 237.500 vozů. Vývoz aut z Německa se naopak zvýšil o šest procent na 312.400 vozů, jeho růst však zpomalil ve srovnání s předchozími měsíci. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů Svazu německého automobilového průmyslu (VDA).

Poptávka po automobilech v Německu již řadu měsíců klesá v důsledku ukončení programu šrotovného. Díky tomu měli lidé nárok na prémii 2500 eur (zhruba 62.000 Kč), pokud si objednali nový automobil a současně nechali sešrotovat nejméně devět let starý vůz.

Prezident VDA Matthias Wissmann nicméně minulý týden uvedl, že německý automobilový průmysl bude v příštích měsících nadále těžit ze silného exportu, který bude kompenzovat slabou poptávku na domácím trhu.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Ukončování či omezování programů šrotovného tlačí dolů poptávku po automobilech také na dalších předních evropských trzích. Výzkumná společnost J.D. Power před časem předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 milionu vozů. Nejprudší pokles v tomto regionu letos podle firmy vykážou Německo a Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK