Colliers: Trh s komerčními realitami v ČR poroste příští rok

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Tuzemský trh s komerčními realitami se podle poradenské společnosti Colliers International letos stabilizuje a příští rok již odborníci v této oblasti očekávají růst. Během prvního pololetí stagnoval trh s kancelářemi, ale zvýšila se poptávka po průmyslových prostorách. Významné oživení zaznamenal investiční trh - za první pololetí byly podle Colliers uzavřeny transakce v celkovém objemu 170 milionů eur (asi 4,2 miliardy korun).

Nabídka moderních kancelářských prostor v Česku v prvním pololetí přesáhla 2,7 milionu metrů čtverečních. Celková nájemní aktivita za toto období činila téměř 97.000 metrů čtverečních, z toho ale pouze čtvrtina představovala novou poptávku. Zbytek připadal na přesuny společností z jedné budovy do jiné, nové dojednávání nájemních smluv a podnájmy.

"Celková poptávka se již několik čtvrtletí po sobě pohybuje na úrovni 50.000 metrů čtverečních," uvedla Soňa Volfová z oddělení kancelářských prostor Colliers International. "Trh tedy stagnuje a především velké společnosti, které tradičně tvořily dominantní část poptávky, se soustředí na optimalizaci stávajících prostor," dodala.

Průměrná neobsazenost kancelářských ploch v Praze v pololetí činila 13,8 procenta. Zvýšenou poptávku zaznamenal Colliers zejména u menších firem, které měly zájem o plochy od 200 do 500 metrů čtverečních. V následujících šesti měsících čeká poradenská firma u kancelářských realit pokračující stagnaci.

Trh průmyslových prostor se v prvním pololetí podle Colliers vyvíjel o něco lépe. Celková nabídka moderních ploch pro skladování a lehkou výrobu přesáhla na konci června v celé ČR 3,6 milionu metrů čtverečních, z toho se přes 1,5 milionu čtverečních metrů nacházelo v Praze. Poptávka dosáhla v polovině roku 400.000 metrů čtverečních.

"Poptávka po průmyslových prostorách roste již čtvrté čtvrtletí po sobě. Většinu poptávky generují logističtí operátoři a firmy ze sektorů spotřební elektroniky a automobilového průmyslu, které k nám přesouvají výrobní a distribuční kapacity z jiných trhů," řekl ředitel oddělení průmyslových prostor Colliers International Karel Stránský.

Neobsazenost průmyslových prostor od konce roku 2009 podle Stránského klesla o téměř tři procenta na 16,5 procenta. Colliers předpokládá, že po zbytek letošního roku lze očekávat pokračující vysokou poptávku od výrobních společností vstupujících na český trh.

Největší signály oživení podle Colliers registruje investiční trh. Za první půlrok byly uzavřeny transakce komerčních nemovitostí za 170 milionů eur, což je v meziročním srovnání více než trojnásobek transakcí za stejné období loňského roku. Prodávaly se především moderní kancelářské budovy v zavedených lokalitách v Praze.

Hlavní transakcí byl prodej budovy ECM REI City Empiria na Pankráci za 71,5 milionu eur. Nejaktivnějším hráčem byla tuzemská investiční skupina CPI Group, která proinvestovala téměř 50 milionů eur. Za 26 milionů eur koupila od Sekyra Group sídlo společnosti Nestlé v Praze 4 a 23,5 milionu eur zaplatila za pět maloobchodních areálů společnosti Betonstav.

Do konce roku lze podle Colliers očekávat ještě několik transakcí týkajících se kancelářských budov v atraktivních lokalitách. Celkový objem obchodů by měl být srovnatelný s rokem 2009 a pohybovat se mezi 450 až 500 miliony eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK