Výdaje a příjmy spotřebitelů v USA za červen nečekaně stagnovaly

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. srpna (ČTK) - Výdaje a příjmy spotřebitelů ve Spojených státech v červnu překvapivě stagnovaly, ale osobní úspory stouply nejvýše za rok. Uvedlo to dnes americké ministerstvo obchodu. Zpráva naznačuje, že oživování ekonomiky Spojených států bude po zbytek roku slabé.

Výdaje spotřebitelů se za červen nijak výrazně nezměnily, když za předchozí měsíc po revizi stouply o 0,1 procenta. Analytici podle ankety Reuters očekávali za červen zvýšení o 0,1 procenta, když předběžný údaj za květen uváděl nárůst o 0,2 procenta.

Ministerstvo připomnělo, že osobní výdaje ukazují na třetí měsíc slabé spotřebitelské poptávky za sebou. Ani osobním příjmům se nepodařilo vzrůst, což je podle ekonomů dalším důkazem, že se růst americké ekonomiky na jaře výrazně zpomalil. Příjmy tak vykázaly nejhorší výsledek za devět měsíců.

Absence růstu v příjmech a výdajích ukazuje, že ekonomika uzavřela druhé čtvrtletí ve slabé kondici. Mnozí analytici jsou tak přesvědčeni, že se hospodářský růst USA ve druhé polovině roku ještě zpomalí. Rok trvajícímu oživování totiž podle ekonomů nesvědčí vysoká nezaměstnanost, slabá důvěra spotřebitelů a opětovné potíže trhu s bydlením, dodala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK