EK vyšetřuje podezření z kartelu na trhu s polyuretanovou pěnou

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. srpna (ČTK) - Protimonopolní regulátoři Evropské unie začali v červenci vyšetřovat několik firem, které působí na trhu s polyuretanovou pěnou. Evropská komise dnes uvedla, že ji k tomu vedlo podezření, že firmy porušily evropská pravidla proti kartelovým dohodám.

Belgický Recticel k tomu dodal, že vyšetřovatelé byli v jeho belgických a britských provozech a v jedné rakouské divizi. Švýcarský Clariant reagoval prohlášením, že se evropské inspekce neobává, protože je pro výrobce polyuretanové pěny jen dodavatelem. Bayer z Německa uvedl, že ho komise do případu nezahrnula.

Akcie Recticelu klesly po zveřejnění zprávy o 2,6 procenta a byly dnes mezi nejslabšími tituly bruselské burzy Euronext.

Komise dodala, že pátrání v podezřelých firmách spustila 27. července. EK může provinilým podnikům uložit pokuty až do deseti procent jejich ročních světových tržeb. Kvůli přestupkům proti kartelové legislativě tak komise za posledních pět let udělila pokuty celkem za 10,75 miliardy eur (téměř 266 miliard Kč).

Polyuretanová pěna nachází mimo jiné uplatnění ve výrobě oděvů, čalounění a obuvi. Nachází se například i ve stěnách většiny chladniček a v těsnění dveřních rámů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK