Dolar dnes po statistikách ze Spojených států oslabil

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. srpna (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu klesal a ztráty vůči japonskému jenu prohloubil po ekonomických statistikách ze Spojených států. Na trh přišla čísla o chystaném prodeji domů za červen a tovární zakázky. Údaje byly nižší, než se předpokládalo, a přidaly se k dalším obavám o růst americké ekonomiky.

Dolar klesl na 85,75 JPY, proti předchozí závěrečné hodnotě o 0,8 procenta, když před zveřejněním statistik byl na kurzu 85,90 JPY. Jeho dnešní minimum bylo 85,72 JPY, nejnižší úroveň od loňského listopadu.

Kurz eura dosáhl tříměsíčního maxima 1,3261 USD, poté se společná evropská měna obchodovala se ziskem 0,4 procenta na 1,3230 USD. Dolarový index vůči jiným světovým měnám oslabil o 0,3 procenta na 80,68 bodu a poprvé od ledna klesl pod 200denní pohyblivý průměr. Podle analytiků je to signál, že je jeho další pokles v dohledu.

V pondělí investory znejistil šéf americké centrální banky Ben Bernanke, když připustil, že se hospodářský růst po recesi ještě neoživuje zcela. Dodal proto, že úrokové sazby ještě musí zůstat nízko.

Investory navíc znepokojila dnešní zpráva v listu Wall Street Journal, podle níž Fed zvažuje, že do finančního systému pustí více peněz nákupem nových státních dluhopisů. Centrální banka uzavřela tento program před čtyřmi měsíci a analytici varují, že by jeho obnovení naznačilo obavy politiků z hospodářského výhledu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK