Výrobce BlackBerry asi přistoupí na některé požadavky vlád

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí/Dubaj 3. srpna (ČTK) - Kanadská společnost Research In Motion (RIM), která je výrobcem komunikátorů BlackBerry, je údajně připravena k ústupkům při jednání s vládami. Tvrdí to zdroje, na které se odvolávají některé média. Firmu k tomu vede neústupnost Spojených arabských emirátů, které kvůli obavám o národní bezpečnost chtějí internetové služby BlackBerry od října blokovat.

BlackBerry patří do kategorie takzvaných chytrých telefonů, které mají operační systém. Na rozdíl od společností Nokia nebo Apple, které vyrábějí podobné přístroje, má ale RIM kontrolu nad svou sítí i nad šifrovací technologií přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry oblíbeným přístrojem mezi manažery, kterým záleží na bezpečné komunikaci.

Sítě, přes které přístroje BlackBerry komunikují, předávají data v zašifrované podobě přes servery v Kanadě a Velké Británii. Vládám vadí, že do sítí BlackBerry nemají přístup, a nemohou tak v případě nutnosti odhalit nežádoucí aktivity. Vlády jsou zvyklé, že do jiných mobilních sítí mohou v případě nutnosti vstoupit a zajistit si potřebná data.

Indický list Economic Times dnes napsal, že společnost RIM přistoupila na to, že tamním bezpečnostním orgánům umožní své služby monitorovat. Ve zprávě kuvajtského listu Al-Džarida se zase objevila informace zdrojů, podle nichž kanadský podnik na žádost kuvajtského ministerstva komunikací už vydal předběžný souhlas k zablokování asi 3000 stránek s pornografickým obsahem. Obavy se ale prý týkaly i bezpečnosti.

Zprávy obou listů navazují na nedělní oznámení, podle něhož bude vláda Spojených arabských emirátů od 11. října blokovat službu rychlé komunikace BlackBerry Messenger, e-mail i prohlížení internetu přes přístroje BlackBerry. Emiráty nehodlají na svém přístupu nic měnit, pokud jim RIM neumožní přístup k šifrovaným zprávám.

Kanadský podnik se k informacím v arabských novinách nechtěl vyjadřovat. V pondělí se jen omezil na sdělení, že bude respektovat jak zákazníky, tak vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK