Americké akcie kvůli slabším výsledkům a statistice oslabovaly

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. srpna (ČTK) - Americké akcie během dopolední části dnešního obchodování oslabovaly, a smazaly tak část vysokého zisku, který nabraly předchozí den. Akcie ztrácely kvůli horším výsledkům hospodaření některých amerických firem, vliv ale měla i špatná statistika z trhu bydlení. Trh je podle analytiků tak jako tak zralý ke korekci.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.657 bodů a vykazoval pokles o téměř 0,2 procenta. Širší index S&P 500 odepsal 0,3 procenta na 1122 bodů, index Nasdaq Composite měl ztrátu rovněž zhruba 0,3 procenta a klesl na 2289 bodů.

Ve Spojených státech pokračuje výsledková sezona, která má příznivější průběh, než předpokládali analytici. Výsledky firem, které hlásily výsledky dnes, ale zaostaly a jejich akcie klesaly. Týkalo se to například chemičky Dow Chemical nebo společnosti Procter & Gamble, která vyrábí zboží denní potřeby.

Proti všeobecnému trendu šly například akcie kanadské společnosti Research In Motion, která dnes předvedla svůj nový komunikátor BlackBerry Torch 9800. Podle analytiků měly ale na růst akcií firmy větší vliv zprávy o chystaných ústupcích v jednání s některými vládami. Firma je pod značným tlakem kvůli oznámení Spojených arabských emirátů, že od října budou kvůli bezpečnostním rizikům blokovat služby BlackBerry.

Negativní zprávou pro trh byl také rekordní pokles zájmu o nákup starších obytných nemovitostí. Pozorně sledovaný indikátor Pending Home Sales Index za červen klesl na 75,7 bodu z předchozích 77,7 bodu. Tak nízko index, který sestavuje Národní sdružení realitních kanceláří, ještě nikdy nebyl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK