Vláda dnes projedná materiály týkající se povodňových škod

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Vláda na svém dnešním zasedání projedná materiály týkající se odstranění následků povodní z letošního května a června. Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj podle ministerstva pro místní rozvoj vyčíslily celkové škody na více než pět miliard korun. Podle souhrnného materiálu ministerstva financí je k dispozici na odstranění škod celkem 3,32 miliardy korun. Minulý týden vláda projednání materiálů odložila.

Z celkových škod připadá přibližně 1,1 miliardy korun na poničený obecní majetek, 450 milionů korun na škody na krajském majetku. Zbytek tvoří škody na majetku státu.

Obcím, na jejichž území úřady vyhlásily stav nebezpečí, stát uhradí veškeré náklady spojené s obnovou jejich majetku. Sídla, kde stav nebezpečí vyhlášen nebyl, můžou dostat od státu dotace 80 procent svých škod. Krajům stát podle norem uhradí jen polovinu nákladů spojených s likvidací škod na krajském majetku.

Vláda má na programu dnešního zasedání také rozšíření programu Záruka, což jsou zvýhodněné záruky za úvěry pro podnikatele postižené letošními povodněmi, či stanovení způsobu odměňování ředitele Pozemkového fondu ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK