Prodej aut v USA v červenci stoupl o 5,1 procenta

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 4. srpna (ČTK) - Prodej osobních a lehkých nákladních aut ve Spojených státech v červenci meziročně stoupl o 5,1 procenta na více než milion. Prodej v červenci vzrostl již osmý měsíc za sebou, avšak procentní růst byl nejpomalejší od listopadu 2009. Proti červnu byl vyšší o 6,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které v noci zveřejnila společnost Autodata. K růstu prodeje přispěl hlavně zájem o malé dodávky a luxusní vozy.

Analytici se domnívají, že k návštěvě autosalonů přiměly zákazníky letní slevové akce a zlepšení přístupu k úvěrům. Letní akce prodejců aut obvykle začínají v srpnu, tentokrát však začaly o měsíc dříve kvůli obavám z poklesu prodeje.

Všechny velké automobilky vyjma Fordu a Daimleru zaznamenaly proti červnu růst prodeje. Nejvyšší růst poptávky oznámily Nissan, Volkswagen, Toyota, Subaru a Kia.

Meziročně si nejlépe vedl jihokorejský Hyundai, jehož prodej stoupl o 19 procent, a japonský Nissan s růstem prodeje o 15 procent. Zvýšil se i prodej amerických automobilek General Motors a Chrysler, které loni v létě zažádaly o ochranu před věřiteli. Naopak prodej japonských společností Toyota a Honda se snížil. Loni v červenci jejich prodej podpořily vládní pobídky.

Údaje o prodeji aut jsou prvním náznakem dalšího vývoje spotřebitelské poptávky ve třetím čtvrtletí. Zatím se sice zdá, že americká ekonomika se nepropadne zpátky do recese, avšak otázka síly oživení stále zůstává otevřená, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK