Akcie v Tokiu prudce klesly, kurz jenu je nejvýše za téměř 15 let

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. srpna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce oslabily. Vedle špatné statistiky ze Spojených států doplatily na růst kurzu tamní měny. Japonský jen vůči dolaru vytrvale zpevňuje a je blízko nejvyšších hodnot za posledních 15 let. To činí problémy hlavně japonským exportérům.

Hlavní index Nikkei 225 oslabil o 204,67 bodu a den uzavřel poklesem o 2,11 procenta na 9489,34 bodu. Širší index Topix odepsal 1,5 procenta na 845,93 bodu.

Trh reagoval na nepříznivou úterní statistiku, která ukázala, že zájem o nákup starších obytných nemovitostí v USA klesl na nové minimum. Pozorně sledovaný indikátor Pending Home Sales Index, který sestavuje Národní sdružení realitních kanceláří, za červen klesl na 75,7 bodu z předchozích 77,7 bodu.

"Dnešní pokles cen akcií je skutečně pouze o kurzu jenu. Na této úrovni nezbytně vyvstávají obavy, jaké to bude mít do budoucna dopady na tvorbu zisku ve firmách," poznamenal analytik finanční společnosti Monex Tošijuki Kanajama. Japonské firmy podle něj dosud hlásily solidní výsledky, což ale s vysokým kurzem jenu už nepřipadá v úvahu.

Horší statistika investorům připomněla, že hospodářské oživení je velmi křehké. Upozornil na to jak šéf americké centrální banky Ben Bernanke, tak ministr financí Timothy Geithner. Ten varoval, že nezaměstnanost v USA se ještě může nějakou dobu zvyšovat.

Dolar vůči jenu klesl až na 85,32 JPY, což je nejnižší hodnota od konce listopadu. Za celý den americká měna oslabila o 0,4 procenta a pokud klesne pod 84,82 JPY, což je listopadové dno, otevírá se prostor pro další pokles na nové minimum za posledních 15 let.

"Hlavním důvodem tak silného poklesu dolaru vůči jenu je to, že Spojené státy prostě slabý dolar chtějí," upozornil analytik společnosti Sumitomo Trust & Banking Ajako Sera. "Washington chce slabší dolar, protože to jejich ekonomice pomoci vyhnout se deflaci," dodal. Riziko deflace je nyní v USA stále výraznější, což připouštějí i tamní úřady.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3205 USD. Zůstává ale blízko tříměsíčního maxima 1,3262 USD, kde bylo v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK