Hospodářské oživení pomohlo bance Pekao mírně zvýšit zisk

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. srpna (ČTK) - Polský finanční ústav Pekao vytvořil ve druhém čtvrtletí zisk 619 milionů zlotých (asi 3,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst asi o jedno procento. Pekao je druhou největší bankou v Polsku a ke zvýšení zisku jí pomohlo celkové hospodářské oživení v Polsku. Výsledek je ale mírně horší, než se čekalo.

Právě lepší stav ekonomiky zajistil, že banka ve čtvrtletí snížila objem rezerv na ztrátové úvěry. Na druhou stranu ale nedokázala výrazněji zvýšit poptávku po službách ze strany velkých klientů.

Pekao je součástí italské bankovní skupiny UniCredit, která působí i v České republice a která výsledky hospodaření zveřejnila v úterý. Italskému ústavu se ve čtvrtletí snížil zisk o 70 procent, protože banka převedla do rezerv na špatné úvěry asi 1,72 miliardy eur.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že Pekao ve čtvrtletí zvýší zisk na 621 milionů zlotých.

"Na straně výnosů je to prakticky beze změn, protože chybí větší firemní poptávka po úvěrech," poznamenal analytik makléřské společnosti IDM Securities Michal Sobolewski. "Určité oživení tam je, týká se ale služeb pro drobnou klientelu," dodal.

Na rozdíl od řady jiných finančních ústavů v Evropě se bance Pekao podařilo finanční krizi přečkat relativně bez úhony, hlavně díky tomu, že ústav má konzervativní úvěrovou politiku. Část analytiků se však obává, že příliš konzervativní přístup by mohl být bance do budoucna na obtíž. Banka by totiž mohla zaostávat za dynamičtější konkurencí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK