Tržby slovenského maloobchodu v červnu obnovily růst

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. srpna (ČTK) - Tržby slovenských obchodníků v červnu po dvou měsících poklesu opět rostly. Meziročně se zvýšily o procento, zatímco v květnu ve stálých cenách zaznamenaly pokles o 3,1 procenta. Tržby v maloobchodě v běžných cenách v červnu vzrostly na 1,47 miliardy eur (asi 36,3 miliardy Kč) z květnových 1,41 miliardy eur, informoval dnes tamní statistický úřad.

Výsledky maloobchodu v červnu táhly hlavně vyšší tržby v obchodních řetězcích. Tam se meziročně zvýšily o 6,7 procenta. Nejsilnější složka maloobchodu v běžných cenách tak dosáhla tržeb 629,8 milionu eur (asi 15,6 miliardy Kč), zatímco v květnu to bylo 599,2 milionu eur (zhruba 14,8 miliardy Kč).

V červnu se zvýšily i tržby v maloobchodě s ostatním zbožím pro domácnost, a to o 3,2 procenta. Obchodníci mimo prodejen, stánků a trhů vykázali nárůst tržeb o 1,1 procenta.

Nejvýraznější pokles tržeb o 16,9 procenta v červnu zaznamenal maloobchod na stáncích a tržnicích. Tržby obchodníků s potravinami, nápoji a tabákem ve specializovaných prodejnách spadly o 12,7 procenta. Pokles o 0,3 procenta zaznamenal maloobchod s pohonnými hmotami ve specializovaných prodejnách.

Tržby obchodníků v uplynulém období negativně ovlivnila hlavně globální hospodářská krize, která mimo jiné snížila výdaje domácností a zvedla nezaměstnanost. Maloobchodní tržby od konce roku 2008 poprvé meziročně vzrostly až letos v březnu, kdy jejich růst činil 0,2 procenta. Za hlavní důvod analytici tehdy považovali větší nákupy před Velikonocemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK