Profesním sdružením hrozí od antimonopolního úřadu vyšší sankce

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. srpna (ČTK) - Citelné pokuty v řádu milionů korun nově hrozí komorám a profesním sdružením, které se dopustí porušení antimonopolních předpisů. Sankce se budou nyní vyměřovat na základě obratu všech členů sdružení. Dosud to bylo jen na základě obratu komor, který je často minimální. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na to upozorňuje v aktuálním materiálu, který zveřejnil na svých webových stránkách. Jeho důvod je prostý, podnikatelská či profesní sdružení si často ani neuvědomují, že se na jejich aktivity soutěžní právo vztahuje.

Pokuty, které ÚOHS komorám a sdružením ukládal, dosud dosahovaly pouze statisícových částek. "Od září loňského roku můžeme ukládat sankce na základě celkového obratu všech členů sdružení, jak je to běžné v ostatních členských státech Evropské unie. Je tedy předpoklad, že finanční postihy by napříště mohly členy sdružení citelně zasáhnout," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Maximální výše sankcí činí podobně jako v případě stíhání jednotlivých firem za klasické kartely nebo zneužití dominantního postavení až deset procent z celkového obratu členů sdružení.

Podle ředitele odboru kartelů ÚOHS Igora Pospíšila se po novelizaci zákona o ochraně hospodářské soutěže významně posunuly možnosti ÚOHS trestat jednání komor a sdružení. Jednotlivá profesní sdružení by podle něj neměla v žádném případě vydávat, a to ani ve formě nezávazných doporučení, jakékoliv ceníky a kalkulační vzorce dodávaných na trh svými členy. Určení byť jen jediné složky nákladů či pravidel co do nákladů započítávat je podle Pospíšila považováno za flagrantní porušení soutěžních pravidel a bude potrestáno. "Toto jednání může vést k sjednocení cen na trhu, anebo k vyloučení nejistoty vzájemných konkurentů o jejich cenové strategii. Téměř vždy pak má negativní dopad i na ceny pro konečné spotřebitele," uvedl Pospíšil.

Kromě ovlivňování cen ÚOHS ve své rozhodovací praxi kontroluje i další kroky komor a profesních sdružení. Sdružení například nesmí jakkoli omezovat omezovat podmínky, za nichž mohou jeho členové propagovat své zboží. Úřad také řeší, zda sdružení neomezují vstup nových firem na trh.

V rozhodovací praxi antimonopolního úřadu je především několik příkladů cenové unifikace chování členů komor ze strany profesního sdružení. Za podobné jednání byla v minulosti pokutována Česká lékařská komora, Česká asociace úklidu a čištění nebo naposledy Sdružení pohřebnictví v ČR. Hned několik správních řízení vedl ÚOHS s Českou lékárnickou komorou. V současné době antimonopolní úřad v oblasti komor či sdružení soutěžitelů nevede žádné správní řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK