BP hrozí pokuta deset miliard dolarů za znečištění ovzduší

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/Londýn 4. srpna (ČTK) - Nadnárodní těžební koncern BP čelí ve Spojených státech žalobě o více než deset miliard dolarů (přes 187 miliard Kč) za znečištění ovzduší karcinogenními látkami. Uvedla to dnes agentura Reuters. Hromadnou žalobu podalo u federálního soudu v Houstonu více než 2000 lidí, BP nicméně obsah žaloby odmítá.

Žalobci se opírají o události z letošního dubna a května, kdy BP ve své obří rafinerii v americkém Texas City vypustila do ovzduší obrovské množství škodlivých látek. BP sice úřadům v USA událost nahlásila, tvrdila však, že na vině byla chybná funkce její krakovací jednotky. Podle žalobců je ale problém jinde.

"Aby nepřišla BP o zisky, kdyby jednotku odstavila, místo toho vypustila do atmosféry tisíce kilogramů jednoho z nejškodlivějších a smrtelně jedovatých karcinogenů. Vystavila tak nebezpečí nic netušící zaměstnance v rafinerii, stejně jako obyvatele přilehlých oblastí," píše se v soudních dokumentech.

BP už řeší dopady ekologické katastrofy, kterou způsobil její poškozený vrt Macondo v Mexickém zálivu. Od dubna tam z vrtu uniklo odhadem asi 4,9 milionu barelů ropy, za což firmě hrozí pokuta možná až 20 miliard dolarů (skoro 374 miliard Kč). Havárie a následný únik ropy představuje největší ekologickou havárii v dějinách USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK