Maloobchodní tržby v eurozóně stagnovaly, v EU vzrostly o 0,1 pct

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby v eurozóně zůstaly v červnu proti předchozímu měsíci beze změny, v květnu naproti tomu vzrostly o 0,4 procenta. K zastavení růstu přispěl pokles cen potravin a nápojů. Analytici upozorňují, že slabé výdaje spotřebitelů mohou zastavit ekonomické oživení. V celé Evropské unii pak tržby stouply o 0,1 procenta a růst zpomalil z 0,6 procenta v květnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Meziročně tržby v 16 zemích platících eurem stouply o 0,4 procenta. V EU se zvýšily o 0,5 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v eurozóně meziměsíční i meziroční nárůst tržeb o 0,1 procenta.

Ekonomický růst eurozóny zatím podporuje hlavně vývoz. Analytici upozorňují, že pokud bude chtít eurozóna růst i nadále udržet, budou se muset zvýšit i výdaje spotřebitelů. Poptávka spotřebitelů je zatím slabá hlavně kvůli vysoké nezaměstnanosti, která je nejvyšší za téměř 12 let. Také nálada spotřebitelů je slabá, protože mnoho vlád se v boji s dluhovou krizí rozhodlo snížit své výdaje.

Ceny potravin, nápojů a tabáku v eurozóně meziměsíčně klesly o 0,7 procenta, meziročně však stouply o 0,1 procenta. Ceny nepotravinářských produktů se proti květnu zvýšily o 0,3 procenta a proti červnu 2009 vzrostly o 1,4 procenta.

Z jednotlivých členských zemí se meziměsíčně obrat maloobchodů zvýšil nejvíce v Rumunsku o 3,1 procenta a na Slovensku o 2,6 procenta. Naopak na Maltě klesl o 1,6 procenta a ve Francii o 1,3 procenta. V Rumunsku se nejvíce zvýšily tržby i v meziročním srovnání, a to o 4,3 procenta. Naopak v Litvě o 8,7 procenta klesly. Ze všech členských zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, se tržby meziročně zvýšily ve 12 zemích a klesly v sedmi, dodal Eurostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK