Čtvrtletní zisk výrobce počítačů Acer stoupl o 57 procent

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 4. srpna (ČTK) - Tchajwanskému výrobci počítačů Acer Inc. vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk o 57 procent na 3,6 miliardy tchajwanských dolarů (asi 2,1 miliardy Kč). Růst podpořila vysoká poptávka po produktech firmy. Acer je třetím největším prodejcem počítačů na světě.

Celkové tržby společnosti vzrostly o 26 procent na 150,2 miliardy tchajwanských dolarů. Acer má silné postavení hlavně na trhu levnějších netbooků. Ty mají obecně menší rozměry a hmotnost než klasické přenosné počítače a mají také nižší spotřebu elektrické energie. Jejich cena je však výrazně nižší a jejich prodej proto není tak lukrativní, jako prodej dražších laptopů.

Podle údajů výzkumné společnosti IDC dodávky počítačů Acer na trh ve druhém čtvrtletí vzrostly o 20,8 procenta na 10,24 milionu kusů. Podíl firmy na celosvětovém trhu činil 12,6 procenta.

Acer je podle prodeje počítačů jedničkou na českém trhu. Loni s růstem prodeje o 36 procent sesadil na druhou příčku firmu Hewlett-Packard. Podle analytika Cyrrusu Ondřeje Moravanského stojí za úspěchem Aceru zejména nabídka notebooků za atraktivní ceny a v posledních letech lepšící se kvalita produktů této společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK