Analytici: Program vlády splnitelný a realistický dokument

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Ekonomickou část vládního programového prohlášení hodnotí analytici oslovení ČTK vcelku příznivě. Podle nich je to dokument s reálně splnitelnými sliby zaměřenými hlavně na úspory. Zároveň ale někteří ekonomové upozorňují, že vládě v materiálu chybí obecná vize dalšího vývoje celé tuzemské ekonomiky.

"Vládní prohlášení je střízlivý dokument, který nemaluje vzdušné zámky a budí dojem splnitelnosti většiny předsevzetí. Dokument potvrzuje, že se chce kabinet zaměřit především na velká témata jako jsou fiskální rovnováha a důchodový systém," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pozitivním rysem vládního prohlášení je podle něj detailní popis úsporných opatření na výdajové straně rozpočtu.

"S nadsázkou můžeme říci, že nastupující vláda bude vláda rozpočtové diety. Ačkoliv nebo možná právě proto, že program je nezvykle podrobný, v něm postrádám nějakou obecnou vizi pro celou českou ekonomiku - přes stromy nevidí les, tak by se dal vládní program parafrázovat," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Problémem totiž podle ní je, že éra velkých průmyslových investic skončila a je třeba vybudovat nový růstový model zaměřený na produkci s vyšší přidanou hodnotou, na služby, rozvoj lidských zdrojů a podporu inovací.

Celkově lze podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka hodnotit programové prohlášení pozitivně. "Programové prohlášení obsahuje v ekonomické části náčrt všech důležitých reforem...Z pohledu dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí představují zásadní kroky návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni a vytvoření Národní rozpočtové rady," uvedl.

Naopak v programovém prohlášení podle Marka chybí zmínka například o možném zvýšení spotřebních daní nebo problematika majetkových daní. Obojí by podle něj pomohlo při snižování rozpočtového deficitu.

Program vlády i podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové vystihl celkem přesně nejpodstatnější problémy z ekonomické oblasti. "Jsem ráda, že se již nemluví dogmaticky a již vůbec ne v termínech o přijetí eura. Absence tohoto bodu hodnotím lépe než existenci řady bodů jiných. Za deset let možná budeme za tuto dnešní absenci bodu týkajícího se eura rádi," uvedla.

Kabinet si v návrhu svého programového prohlášení stanoví pět priorit. Chce zastavit růst veřejného dluhu, nasměrovat stát k vyrovnanému rozpočtu v roce 2016 a provést důchodovou reformu. Slibuje modernější a výkonnější zdravotnictví a změny v systému vysokoškolského vzdělávání. Kabinet si klade za cíl snížit prostor pro korupci ve státních úřadech a zajistit transparentnost veřejných zakázek.

Vláda v návrhu opakuje úsporný plán, podle nějž v příštím roce státní úřady a jeho příspěvkové organizace přijdou o desetinu peněz na mzdy. Na jednotlivých ministrech bude, zda uspoří snížením platů, propouštěním nebo obojím. Výjimku z těchto škrtů budou mít jen pedagogičtí pracovníci.

O vyjádření důvěry kabinetu by sněmovna měla hlasovat v úterý 10. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK