Vláda schválila materiály k odstranění škod po jarních povodních

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Vláda na svém středečním zasedání schválila materiály ohledně odstranění následků povodní z letošního května a června. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas. Vláda má k dispozici na odstranění škod celkem 3,32 miliardy korun.

Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj přitom podle MMR vyčíslily celkové škody na více než pět miliard korun. Z celkových škod připadá zhruba 1,1 miliardy korun na poničený obecní majetek, 450 milionů korun na škody na krajském majetku. Zbytek tvoří škody na majetku státu.

Obcím, na jejichž území úřady vyhlásily stav nebezpečí, stát uhradí veškeré náklady spojené s obnovou jejich majetku. Sídla, kde stav nebezpečí vyhlášený nebyl, můžou dostat od státu dotace 80 procent svých škod. Krajům stát podle norem uhradí jen polovinu nákladů spojených s likvidací škod na krajském majetku.

Na odstraňování následků "velké vody" získá stát tři miliardy korun prodejem dluhopisů Evropské investiční bance, 320 milionů korun bude z ministerstva pro místní rozvoj. Tuto částku úřad nevyužil při odstraňování následků záplav z roku 2009. Vláda o jejich použití na zmírňování letošních škod rozhodla v červnu.

Vláda rovněž schválila materiály ohledně odstranění škod na státním vodohospodářském majetku, zemědělském a lesním majetku a na dopravní infrastruktuře v majetku státu.

Na železnici a silnicích v majetku státu záplavy způsobily škody přesahující jednu miliardu korun. Škody na kolejích činí 656 milionů korun, silničáři spočítali škody na 422 milionů. Nejhůře postiženým regionem byl Moravskoslezský kraj, na který připadá z celkové částky téměř 800 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK