Lounský Lostr dodá do Itálie 100 železničních kontejnerových vozů

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Louny 4. srpna (ČTK) - Lounský výrobce železničních vozů Lostr dodá do Itálie 100 kontejnerových vozů. Tamější operátor kombinované přepravy Ambrogio si u něj objednal šestinápravové kloubové vozy a Lostr tvrdí, že se tím stal vůbec prvním dovozcem nákladních vozů na italský trh od konce druhé světové války. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce Lostru Tomáš Jelínek.

Objem zakázky firma specifikovala jako "řádově stovky milionů korun," podle informací ČTK a cen panujících na trhu by se mohlo jednat až o půl miliardy Kč. To je zhruba čtvrtina obratu, který firma vykazovala v posledních letech, ale finanční přínos prý není na celé zakázce to nejzásadnější. "Vedení společnosti očekává, že úspěšná realizace zakázky zvýší další šance firmy při získávání kontraktů v západní Evropě," řekl Jelínek s tím, že Lostr zatím dodává vozy na slovenský, německý, švýcarský i francouzský trh.

Kontrakt má ještě jeden rozměr. "Je pro nás téměř národní úspěch. Jsou to první vagony od 2. světové války, které budou vyráběny mimo Itálii,“ uvedl generální ředitel Lostru Radek Rybáček.

Lostr začal nákladní vozy vyrábět až v roce 1998, předešlých 125 let je jen opravoval. Firma v poslední dekádě expandovala a v předchozích dvou letech vykazovala tržby okolo 1,8 miliardy korun, přičemž zaměstnávala až 1000 lidí. Na jednoho připadá téměř přesně jeden vyrobený vůz ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK