Vláda schválila navýšení rozpočtu MZe o miliardu kvůli povodním

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK)- Vláda schválila navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) o 1,03 miliardy korun na odstranění povodňových škod v resortu. Po dnešním jednání kabinetu to řekl premiér Petr Nečas. Povodně na přelomu května a června způsobily podle MZe na vodohospodářském majetku, v lesích a zemědělství škody přesahující 1,5 miliardy korun.

Ministerstvo zemědělství v dnes odsouhlaseném návrhu požadovalo navýšení své kapitoly celkem o 950 milionů korun. O dalších 80 milionů na opravu povodněmi poškozených vodovodů a kanalizací pro MZe zažádalo vládu ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Prudké deště rozvodnily koncem jara zejména v severovýchodní části České republiky řadu vodních toků. Velká voda následně poškodila koryta řek a potoků, podemlela jejich břehy, poničila vodní díla a způsobila nánosy, které bude nutné odstranit. Celkovou škodu na státním vodohospodářském majetku MZe vyčíslilo na 1,080 miliardy korun, na jejich odstranění bude ze státního rozpočtu poskytnuto 820 milionů. Škody budou z 60 procent hrazeny ze státního rozpočtu, zbylých 40 procent z jiných zdrojů.

Škody v lesích dosáhly 147 milionů korun, státní příspěvek zde činí 30 milionů. V zemědělství živel napáchal škody ve výši zhruba 340 milionů Kč. Záplavy poškodily pole i louky, způsobily úhyny hospodářských zvířat a poničily hospodářské budovy zemědělců. Stát na likvidaci těchto škod přispěje 100 milionů korun.

Finanční prostředky budou poskytnuty pouze subjektům, které o ně požádají. Žadatelé budou navíc muset předložit protokoly dokazující výši škod. Případné finanční podpory do lesnictví a zemědělství budou podmíněny souhlasem Evropské unie. Peníze bude možno čerpat do roku 2013.

Ministerstvo již dříve vyčlenilo z vlastních zdrojů na pomoc povodněmi zasaženým oblastem 110 milionů korun, dalších 40 milionů bude k odstranění vodou způsobených škod použito z rozpočtů správců jednotlivých povodí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK