Areva v pololetí znásobila čistý zisk na 843 milionů eur

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. srpna (ČTK) - Francouzský stavitel jaderných elektráren a dodavatel jejich technologií Areva zvýšil v prvním pololetí čistý zisk na 843 milionů eur (zhruba 20,8 miliardy Kč). Ve výsledku se ale projevil příjem 1,27 miliardy eur z prodeje aktiv. Před rokem podnik vydělal v čistém 161 milionů eur, uvedl v dnešní zprávě po zasedání dozorčí rady.

Pololetní tržby skupině vzrostly meziročně o 6,4 procenta na 4,16 miliardy eur. Provozní zisk bez mimořádných příjmů a výdajů Areva zvýšila na 213 milionů ze 145 milionů eur.

Generální ředitelka Arevy Anne Lauvergeonová ve zprávě uvedla, že se renesance jaderné energetiky potvrzuje. "Zavádí se čím dál více ambiciózních programů pro výrobu energií bez emisí uhlíku," dodala. Podle ní je Areva díky strategii, kterou přijala před lety, připravena na pokrytí rostoucí poptávky.

Čistý dluh Arevy klesl na konci pololetí na 5,15 miliardy eur, když byl na konci minulého roku o 1,04 miliardy vyšší. Nevyřízené objednávky se skupině ke konci června meziročně zvýšily o 2,7 procenta na 44,06 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK