Pražská burza posílila o 1,36 procenta, tahounem byla KB

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes rostla. Hlavní index PX přidal 1,36 procenta a po více než dvou měsících uzavřel nad úrovní 1200 bodů, na 1205,9 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Index nahoru táhly akcie Komerční banky, která dnes zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí.

Akcie Komerční banky byly po oznámení výsledků zdaleka nejobchodovanější emisí a posílily celkem o 7,8 procenta na 4080 Kč, což byl nejlepší výsledek dne. "V dalších dnech lze na Komerční bance očekávat změnu doporučení a cílových cen od renomovaných firem, což by mělo titulu minimálně pomoci udržet nově dosažené úrovně," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Z dalších titulů se dařilo zejména mediální CME, která si polepšila o téměř 3,6 procenta na 435 korun. K dvouprocentnímu růstu se dnes přiblížil také developer Orco a textilka Pegas Nonwovens, tituly končily na 132, resp. 445 korunách.

Největší ztrátu dnes naopak utrpěl druhý z developerů, společnost ECM. Oslabila o 2,69 procenta na 178,56 Kč.

O více než půl procenta slabší na 873 Kč dnes uzavíraly i cenné papíry elektrárenské ČEZ, Erste Bank si o půl procenta polepšila a seanci končila na 774 korunách.

Celkový objem obchodů dosáhl 1,4 miliardy korun, z toho téměř 70 procent obstarala právě Komerční banka.

Okolní akciové trhy odpoledne dohnaly předešlé ztráty a také mírně rostly. "Za obratem jsou zřejmě pozitivní data z amerického trhu práce. Bankovní sektor negativně reagoval na výsledky Allied Irish Bank, přičemž do červených čísel se dostala i britská Standard Chartered, která přitom odhady analytiků překonala, ale dočkala se sníženého doporučení od RBS. Rostou naopak akcie ropného sektoru, kde se nejvíce daří švédské Lundin Petroleum po zvýšení odhadu produkce," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK