Dlouhá Ves vyhlásila stavební uzávěru proti stavbě elektrárny

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dlouhá Ves (Klatovsko) 4. srpna (ČTK) - Šumavská Dlouhá Ves, kde chce soukromník vybudovat elektrárnu na dřevní štěpku, vyhlásila na celém území stavební uzávěru. Zastupitelé i občané se tím snaží stavbě zabránit. ČTK to řekla Ivana Vítovcová, předsedkyně občanského sdružení Šumava sobě, které od března nasbíralo proti stavbě 4000 podpisů.

"Uzávěra začala platit od konce července až do doby, než bude schválen nový územní plán, kde bude vymezeno, co lze na konkrétních územích stavět. Podle vedení obce by to mohlo být zhruba v listopadu," dodala. Do té doby nemůže investor zahájit územní řízení.

V obci je sice podle Vítovcové několik žádostí o rodinné domky, ale lidé stejně nemohou stavět, protože většina katastru je zatím v nadregionálním biotopu, v němž musí stavby ovlivňující ovzduší povolovat ministerstvo životního prostředí. Tam patří také celý areál místní pily, kde chce plzeňský podnikatel Zdeněk Javorský elektrárnu postavit. Kromě bloku na biomasu usiluje nově o fotovoltaickou elektrárnu. Místní ji také odmítají, protože by vznikla čtyři metry od oken domků. "Zastupitelstvo tady tyto stavby nechce," řekl starosta Jiří Vichr.

Investor požádal sušický stavební úřad o zahájení územního řízení jen na fotovoltaickou elektrárnu, na energoblok na štěpku zatím ne. Územní řízení bylo v jeden den zahájeno a přerušeno, řekla Vítovcová. Podnikatel musí dodat do konce roku požadované materiály.

Obec se o projektu na elektrárnu dozvěděla náhodou, když byl starosta loni na podzim na jednání na krajském úřadě, který na žádost podnikatele odpověděl, že stavba zásadně neovlivní ovzduší v obci. Starosta poté pozval podnikatele na úřad, kde mu sdělil, že záměr odmítá, což v polovině března potvrdilo zastupitelstvo.

Sdružení nyní požádalo ministerstvo, aby zrušilo rozhodnutí kraje, když je plánovaná stavba v biotopu. Odpověď zatím nedostalo.

Investor v Dlouhé Vsi vyrábí palety a řezivo. Chce tam postavit dvě kotelny s elektrickým výkonem 9,2 MW elektrických a 27 MW tepelných, chladicí věže a sedmdesátimetrový komín. Lidé z lokality se bojí výrazného zhoršení ovzduší, vod i dopravy.

Energoblok odmítli také zastupitelé dvanáctitisícové Sušice, všech 13 šumavských obcí z mikroregionu Šumava - Západ, Kašperské Hory a další. "Megalomanský projekt se naprosto nehodí do dané lokality. Přímo i nepřímo by poškodil obyvatele Dlouhé Vsi i Sušice. Region se chce rozvíjet zejména v cestovním ruchu a takový záměr sem vůbec nepatří," řekl starosta Sušice Petr Mottl. Proti stavbě vystoupí sdružení na sušické pouti 4. a 5. září. Písemně se už proti ní vyslovilo přes 4000 lidí. Nově je na stránkách internetový podpis, dodala Vítovcová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK