Řecko očekává příznivý výsledek inspekce z MMF a EU

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 4. srpna (ČTK) - Řecko předpokládá, že inspektoři z Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské komise a Evropské centrální banky schválí jeho úsilí o řešení dluhové krize, a umožní mu tak příští měsíc čerpat další peníze ze záchranného úvěru. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

Atény se na tříletém záchranném úvěru v celkovém objemu až 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) dohodly na přelomu dubna a května. Musely ale slíbit, že se zasadí o snížení výdajů, zvýšení rozpočtových příjmů a o rozsáhlé strukturální reformy.

První část úvěru ve výši 20 miliard eur obdrželo Řecko již v květnu. Dalších devět miliard by mělo získat v polovině září, záležet ale ještě bude na výsledcích inspekce. Ty by měly být zveřejněny ve čtvrtek.

Řecko už jednu revizi absolvovalo v červnu a měnový fond byl s jejím průběhem spokojen. Nicméně poukázal také na dílčí nedostatky, s nimiž se v Aténách setkal. Především mu vadily přetrvávající vysoké výdaje na sociální zabezpečení a příliš vysoké výdaje ve zdravotnictví.

Kořeny problémů, s nimiž se Řecko potýká, jsou v nedisciplinovanosti a v systematickém falšování statistik. Nová vláda socialistů, která se dostala k moci loni na podzim, zjistila mnohem horší stav veřejných financí, než uváděla předchozí vláda konzervativců. Výsledkem byla ztráta důvěry trhů a následný prudký růst nákladů na nové úvěry. Ratingové agentury totiž Řecku prudce snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti.

Socialisté letos na jaře začali s reformami, jak je po nich žádá MMF a Evropská unie. Přistoupili například ke zvýšení daní a zvýšili věk odchodu do důchodu, který byl v Řecku jedním z nejnižších v Evropě. Opatření se u veřejnosti setkávají se značnou nelibostí, a v Řecku jsou proto od jara na denním pořádku nepokoje a stávky.

Rozpočtový deficit Řecka loni dosáhl rekordních 13,6 procenta hrubého domácího produktu, ačkoli pravidla EU povolují pouze tříprocentní schodek. Podle dohody s MMF a EU má deficit letos klesnout na 8,1 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK