Italská banka UniCredit hodlá zrušit 4700 pracovních míst

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 4. srpna (ČTK) - Italská společnost UniCredit hodlá během tří let zrušit 4700 pracovních míst. Oznámila to dnes firma, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Itálii. Podle odborů je tento krok součástí plánu na úsporu 770 milionů eur (19 miliard Kč) pomocí zeštíhlení domácích aktivit. UniCredit působí rovněž v České republice.

Banka na konci června podle agentury Reuters zaměstnávala téměř 162.000 lidí, z toho zhruba třetinu v Itálii. Firma tento týden oznámila, že její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 148 milionů eur.

UniCredit je největší bankou v zemích střední a východní Evropy. Divize UniCredit Bank Czech Republic, která je podle objemu aktiv čtvrtou největší bankou v České republice, v pololetí zvýšila čistý zisk o 23 procent na 1,5 miliardy korun.

Italská UniCredit v červenci prošla zátěžovými zkouškami, jichž se zúčastnilo celkem 91 bank z celé Evropy. V testech jich neuspělo pouze sedm, navíc jen ty, kde se to očekávalo. Testování evropských bank se tak mezi experty nesetkalo s velkým respektem.

Kořeny banky UniCredit sahají do 15. století, kdy banka ještě působila jako zastavárna v Boloni. K jejím hlavním rivalům dnes patří rakouská banka Erste, která se rovněž výrazně angažuje na trzích střední a východní Evropy. Například v České republice vlastní Českou spořitelnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK