Commerzbank se ve čtvrtletí vrátila k zisku

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 5. srpna (ČTK) - Německý finanční ústav Commerzbank se ve druhém čtvrtletí vrátil k zisku. Hospodaření podpořil pokles rezerv na ztrátové úvěry a příznivé daňové prostředí. Čistý zisk činil 352 milionů eur (8,7 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 761 milionů eur ve stejném období loni. Banka to uvedla v dnešním prohlášení.

Commerzbank se tak přiřadila k dalším evropským bankám, které hlásí za druhé čtvrtletí výrazné zlepšení hospodaření. Rovněž zvýšila výhled na celý letošní rok.

Výsledky o více než 100 milionů eur překonaly odhady analytiků. Ve srovnání s předchozím čtvrtletí však zisk výrazně klesl. V prvním čtvrtletí činil 708 milionů eur. Důvodem je slabý výkon divize investičního bankovnictví v souvislosti s dluhovou krizí v Řecku. Commerzbank má však menší divizi investičního bankovnictví než konkurenční Deutsche Bank či americké Goldman Sachs a Citigroup, proto vliv nebyl tak výrazný.

Hrubé příjmy banky zůstaly meziročně téměř beze změny na 3,1 miliardy eur. Proti předchozímu čtvrtletí se však snížily o 14 procent. Rezervy na ztrátové úvěry klesly na 639 milionů eur z loňských 993 milionů eur a 644 milionů eur v prvním čtvrtletí.

Commerzbank byla v době finanční krize nucena požádat o pomoc vládu a stát v bance nyní vlastní podíl 25 procent. Generální ředitel Martin Blessing dodal, že banka ve svém výhledu vždy uváděla, že vykáže celoroční zisk nejpozději v roce 2011. Nyní však předpokládá, že pokud zůstane vývoj na trhu stabilní, vykáže celoroční zisk již letos. Analytici očekávají čistý zisk 509 milionů eur, napsaly agentury AP a Reuters.

Commerzbank působí od roku 1992 rovněž na českém trhu. Banka se orientuje především na velké a střední podniky a nabízí také strukturované a projektové financování a poradenství pro strategické investory. Od listopadu 2007 působí v České republice ze skupiny Commerzbank ještě nízkonákladová mBank. Do skupiny Commerzbank na tuzemském trhu dále patří společnosti Transfinance, Commerz Real, Euro Hypo a Bank Forum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK