Unilever zvýšil čtvrtletní zisk téměř o dvě pětiny

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. srpna (ČTK) - Britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží Unilever zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk téměř o dvě pětiny na 1,15 miliardy eur (zhruba 28 miliard Kč) z 833 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Upozornila však na rostoucí cenovou konkurenci a stoupající náklady na suroviny.

Tržby meziročně stouply o 12 procent na 11,75 miliardy eur. Výsledky tak podle agentury AP překonaly očekávání analytiků, kteří počítali se ziskem kolem miliardy eur při tržbách 10,22 miliardy eur. Generální ředitel Paul Polman uvedl, že silný růst na rozvíjejících se trzích pomohl vykompenzovat slabé výkony v Evropě a Severní Americe.

Unilever je třetím největším producentem potravin a spotřebního zboží na světě. Firma vyrábí například zmrzlinu Ben & Jerry's, instantní polévky Knorr, mýdlo Dove, majonézy Hellman's, šampony Sunsilk nebo čisticí prostředky Omo.

Unilever se loni rozhodl, že uzavře svůj závod v Nelahozevsi na Mělnicku zaměstnávající 634 lidí. Firma v Nelahozevsi vyráběla například rostlinné tuky Rama, Flora či Perla a téměř celé portfolio značky Hellmann's.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK