Japonské akcie posílily díky slabšímu jenu

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes stouply, protože nárůst dolaru vůči jenu zmírnil obavy investorů z negativního dopadu silné japonské měny na zisky exportérů. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 se zvýšil o 1,7 procenta na 9653,92 bodu poté, co se ve středu kvůli silnému jenu propadl o 2,1 procenta.

"Vidíme opak pohybů, které jsme viděli ve středu," uvedl analytik Hiroaki Kuramoči ze společnosti Tokai Tokyo Securities. Upozornil, že objem obchodů je nyní nízký, takže současné pohyby na trhu mají nestálou tendenci a nejsou známkou žádného specifického trendu.

Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor dnes posílila o více než tři procenta díky zprávě o překvapivě vysokém čtvrtletním zisku a zlepšení celoročního výhledu. Později však její akcie o většinu zisků přišly a uzavřely s nárůstem o půl procenta.

Na devizovém trhu dnes dolar vůči jenu zůstal bez výraznějších změn poté, co se ve středu zotavil z osmiměsíčního minima 85,32 JPY díky překvapivě příznivým zprávám o trhu práce a sektoru služeb ve Spojených státech. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu klesl o pouhých 0,1 procent na 86,19 JPY. Kurz eura vůči dolaru se dnes rovněž příliš nezměnil a činil 1,3159 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK