Zajišťovna Swiss Re se ve čtvrtletí vrátila k zisku

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 5. srpna (ČTK) - Zajišťovna Swiss Re Insurance Co. se ve druhém čtvrtletí letošního roku vrátila k zisku, a to i přes vysokou výplatu škod po zemětřesení v Chile a výbuchu ropné plošiny v Mexickém zálivu. Čistý zisk činil 812 milionů USD (15,3 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 342 milionů USD ve stejném období loni. K růstu přispělo oživení na finančních trzích a vyšší návratnost investic. Swiss Re, která je druhou největší zajišťovnou na světě, to uvedla v dnešním prohlášení.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk pouze 359 milionů USD. Swiss Re kvůli oběma velkým neštěstím vyplatila na škodách již celkem 830 milionů USD. Tyto ztráty však překonaly provozní příjmy v divizi správy majetku, které činily 1,2 miliardy USD.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, měřítko ziskovosti pojišťoven, u divize pojištění majetku a škod se snížil na 102 procent ze 109,4 procenta v prvním čtvrtletí. Zaostal však za očekáváním. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

Zajišťovny na sebe přebírají část pojistných rizik pojišťoven, jsou tedy pojišťovnami pojišťoven. Umožňují tak rozložení rizik, díky kterému se může pojišťovnický systém vypořádat s velkými škodami.

Větší konkurent Munich Re ve středu uvedl, že jeho zisk stoupl o 3,5 procenta na 709 milionů eur (17,5 miliardy Kč) a výrazně překonal odhady analytiků. Důvodem byly vysoké příjmy z investic, které překonaly i výplatu škod v souvislosti s výbuchem ropné plošiny v Mexickém zálivu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK