Koruna před jednáním ČNB o sazbách oslabila vůči euru i dolaru

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Česká měna před dnešním jednáním bankovní rady České národní banky o sazbách oslabila vůči euru i dolaru. Kolem 10:15 koruna klesla na 24,75 Kč/EUR a 18,83 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Ztráty zaznamenaly také měny v regionu.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna ve středu odpoledne zrychlila růst a v závěru se dostala až k úrovni 24,60 Kč/EUR. Před dnešním jednáním bankovní rady ČNB o sazbách ale středeční zisky korigovala. Vlk přesto očekává, že se centrální banka ke koruně vyjádří a označí její sílu jako protiinflační riziko.

"Sazby by se dnes měnit neměly a komentář zřejmě přinese náznak, že zůstanou velmi nízko i v dalších měsících," odhadl Vlk. Předpokládané období nízkých sazeb se podle něj spíše prodlužuje, což by měla naznačit i nová makroprognóza. Podle analytiků ČNB sazby ponechá beze změny a na historicky nejnižší úrovni 0,75 procenta by základní úroková sazba měla podle ekonomů setrvat po zbytek roku.

Dolar se kolem 10:15 obchodoval na 1,3150 USD/EUR. Středeční data z americké ekonomiky dolaru pomohla, když o něco snížila spekulace na další rozšiřování peněžní nabídky ze strany americké centrální banky (Fed).

Trh podle Vlka čeká na odpolední výsledky jednání Evropské centrální banky (ECB). Naznačil, že jednání ECB ale nakonec nemusí mít na trh velký vliv. "Změna sazeb se nečeká, hodnocení ekonomického vývoje může být mírně optimističtější než minule, ale zdůraznění rizik se v komentáři jistě také objeví," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK