Inflace podle analytiků v červenci stoupla na 1,9 procenta

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Meziroční inflace v červenci stoupla podle odhadů analytiků oslovených ČTK na 1,9 procenta z červnových 1,2 procenta. Důvodem je podle ekonomů především zdražení zemního plynu a potravin. Data o červencové inflaci zveřejní Český statistický úřad v pondělí 9. srpna.

"K nárůstu inflace výrazně napomůže zdražení zemního plynu domácnostem o téměř pět procent. Tento vliv je umocněn i nízkou srovnávací základnou loňského roku, protože loni naopak došlo ke zlevňování zemního plynu. U ostatních položek by k výrazným pohybům nemělo dojít," uvedl hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář.

I podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa by se na růstu cen měly podílet zejména ceny plynu. "Pohonné hmoty a potraviny by měly téměř stagnovat. Růst cen pak zaznamenaly i další položky spotřebitelského koše, nicméně se jedná o jejich typické sezónní zvýšení," uvedl.

Podle dalších analytiků by měly za růstem inflace stát i vyšší ceny potravin. "Vyhlídky úrody za letošní rok napovídají, že ceny potravin budou tahounem růstu meziroční inflace i v dalších měsících a čtvrtletích. Obdobně, tedy v inflačním směru, budou přinejmenším ve zbytku letošního roku působit ceny zemního plynu a na začátku příštího roku pak zřejmě i ceny elektřiny," uvedl například analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška právě letošní zvýšení cen potravin ostře kontrastuje s vývojem v loňském červenci. "Je tak hlavní příčinou očekávaného skoku v meziroční inflaci ze stávajících 1,2 procenta až na 1,9 procenta. Tlaky na zdražování potravin budou pokračovat během podzimu," uvedl.

I v dalších měsících by inflace měla podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka růst a na konci roku by se mohla pohybovat mezi 2,5 až třemi procenty.

Aleš Sosnovský vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK