ÚOHS chce zrychlit svoje rozhodování v oblasti zakázek

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. srpna (ČTK) - Úřad pro ochraně hospodářské soutěže (ÚOHS) chce do budoucna zrychlit rozhodování v oblasti veřejných zakázek. ČTK to řekl jeho předseda Petr Rafaj. Správní řízení trvají v současnosti měsíce, v některých případech i více než půl roku.

 

"Je to věc, na které se pracuje neustále. Proces posuzování se za poslední rok zrychlil, i tak jsou ale lhůty poměrně dlouhé," uvedl Rafaj. Prioritou je rychlost řízení u zakázek financovaných z evropských fondů. I v těchto případech však dochází k situacím, které zadavatelům komplikují čerpání unijních prostředků. Realizaci zakázky často týdny nebo měsíce blokuje předběžné opatření ÚOHS platné do nabytí právní moci rozhodnutí. A to i u zakázek, kdy ÚOHS nakonec nezjistí porušení zákona.

 

Podle odborníka z praxe Milana Šebesty je standardní lhůta rozhodování vždy 30 dnů od zahájení řízení. Jde-li o zvláště složitý případ, jsou to měsíce dva. ÚOHS rozhoduje dvoustupňově, přičemž ve druhém stupni běží lhůta až od předání spisu prvostupňovým orgánem, který na to má 30 dnů. "Naše zkušenosti říkají, že ve standardní lhůtě rozhoduje ÚOHS spíše výjimečně," myslí si právník advokátní kanceláře MT Legal Milan Šebesta, který se na problematiku zadávání veřejných zakázek dlouhodobě specializuje.

 

V rozporu se správním řádem by tak mohlo být například druhostupňové řízení v případu obří zakázky na likvidaci ekologických škod. Prvostupňová rozhodnutí o vrácení konsorcia PPF do hry o zakázku byla vydána začátkem října loňského roku. Druhostupňové řízení bylo uzavřeno před několika dny. Tento případ přitom patří k těm nejrozsáhlejším a nejsložitějším vůbec.

 

Na rozhodování ÚOHS museli čekat také v Pardubicích, kde se radnice rozhodla rekonstruovat plavecký areál. Letos v únoru ÚOHS rozhodl, že její tendr neproběhl v souladu se zákonem. Následně však Rafaj toto rozhodnutí zrušil. Kvůli zdržení mezitím město vyřadilo projekt z takzvaného integrovaného plánu rozvoje města, nezískalo na něj dotaci 147 milionů korun z evropských fondů a muselo se zadlužit.

 

Podle Milana Šebesty z MT Legal ÚOHS využívá maximální přípustné správní lhůty jako v uvedeném případě poměrně často a ne vždy se mu daří v těchto lhůtách rozhodovat. "V jednom případě jsme v zastoupení klienta čekali na finální rozhodnutí více než půl roku. Rychlost rozhodování vnímáme jako problém zejména u tendrů, u kterých zadavatel musí řešit určité své potřeby, které nelze jednoduše odložit," uvedl Šebesta. Část viny nese podle něj často i zadavatel díky liknavosti z hlediska času a kvality vypracování zadávacích podmínek. V některých případech pak podle Šebesty města a obce musejí hledat i řešení přechodné, které však opět může být dodavateli napadeno. "Výsledkem je začarovaný kruh," dodal Šebesta.

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek od roku 1995. Loni zahájil celkem 309 správních řízení. Celkem se veřejnými zakázkami na úřadě zabývá kolem 30 odborníků, což je zhruba třikrát méně, než je tomu u obdobné instituce na Slovensku.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK