Shell v ČR snížil zisk na 64 milionů Kč z předchozích 650 mil. Kč

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Společnost Shell Czech Rebublic, která v tuzemsku provozuje rozsáhlou síť čerpacích stanic, v loňském roce snížila zisk na 64 milionů korun. O rok dříve přitom podnik vydělal téměř 650 milionů Kč. Tržby Shellu v tuzemsku se loni meziročně snížily o 29 procent na 22,7 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Hospodaření Shellu v ČR podle předsedy představenstva Pavla Šenycha v loňském roce významně ovlivnil pokles poptávky po petrolejářských produktech. "V rámci dalších ekonomických ukazatelů byl zaznamenán nárůst pohledávek po splatnosti, což bylo způsobeno především horší platební morálkou společností podnikajících v nákladní dopravě," uvádí Šenych ve výroční zprávě.

Shell v tuzemsku loni otevřel devět nových čerpacích stanic, celkem jich zde nyní provozuje více než 180. Je ale také významným dodavatelem leteckého benzinu, zásobuje řadu soukromých i firemních zákazníků topným olejem a LPG a dodává širokou paletu maziv. Na základě poptávky stavebních firem rozšířil před několika roky svou nabídku o silniční asfalty. Speciálními produkty zásobuje potravinářský či kosmetický průmysl.

V sekci prodeje olejů a maziv zaznamenala firma pokles. Zhoršené výsledky hospodaření zaznamenala také oblast leteckých pohonných hmot, a to kvůli pokračujícím úsporným opatřením leteckých společností. "Největším obchodním partnerem firmy Shell na českém trhu zůstávají nadále České aerolinie," dodal Šenych.

Počet zaměstnanců Shell Czech Republic loni klesl ve srovnání s rokem 2008 o necelých deset procent na 229.

V letošním roce chce firma pokračovat v rozvoji své sítě čerpacích stanic a optimalizovat portfolio olejů a maziv. "V oblasti prodeje leteckých paliv bude důležité vyrovnat se s rostoucí konkurencí na českých letištích a očekávaným poklesem přepravy cestujících," dodal Šenych.

Nizozemsko-britskému ropnému gigantovi Royal Dutch Shell se letos daří. Ve druhém čtvrtletí firma meziročně zvýšila zisk o 15 procent na 4,39 miliardy dolarů (asi 82 miliard Kč). Koncernu pomohl růst cen ropy i zemního plynu a program na snížení nákladů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK