Akcionáři huti protestují kvůli tomu, že ještě nedostali peníze

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 10. srpna (ČTK) - Někteří bývalí drobní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují kvůli tomu, že za své akcie této největší tuzemské hutní firmy ještě nedostali peníze. Podali stížnost k České národní bance. Podle informací ČTK zkomplikovalo výplatu peněz ostravské sdružení Centrum Consultant Finance, které nedávno rozeslalo v dopisech malým akcionářům podezřelou nabídku. Nabídku ostravského sdružení údajně podepsalo až 5000 akcionářů.

Několik tisíc akcionářů údajně na jejich nabídku reagovalo a postoupilo tím právo výplaty peněz na toto sdružení. ČSOB, která má peníze vyplácet, nyní složitě zjišťuje, komu je má vyplatit. Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová potvrdila, že potíže nastaly kvůli nabídce Centra Consultant Finance. "Banka nyní kvůli tomu musí rozdělit akcionáře na dvě skupiny. Jednu, co nabídku sdružení nepodepsali, a druzí, kteří ji podepsali. Složitě ověřují podpisy," uvedla.

Jeden z akcionářů od ČNB požaduje, aby celou věc prošetřila. "Příští týden to bude měsíc, kdy byly minoritním akcionářům odebrány akcie této společnosti, a do dnešního dne nebyl vyplacen ani jediný z akcionářů," uvedl bývalý minoritní akcionář Petr Uvíra. Podle zástupce minoritních akcionářů Jiřího Psoty by lidé, kteří na nabídku sdružení kývli, mohli o peníze přijít. Ve hře je téměř 1,8 miliardy korun, které má majoritní vlastník huti ArcelorMittal Holdings AG bývalým malým akcionářům vyplatit.

Je možné, že banka složí peníze do soudního depozitáře a bude muset rozhodnout soud. Lidé, kteří požádali banku řádně o výplatu protiplnění za akcie, podle Breiové o peníze nepřijdou. "Dostanou je i s úroky," dodala.

Nabídka sdružení je podle hutí podobná těm z kuponové privatizace. "Máme obavy z toho, že po postoupení akcií nedojde k protiplnění," upozornila dříve Breiová. Firma podala kvůli zneužití seznamu akcionářů trestní oznámení. Pracovník infolinky sdružení dnes ČTK řekl, že kontakt na vedení nemůže poskytnout. Přislíbil, že se za firmu někdo vyjádří.

Centrum Consultant Finance v dopise drobným akcionářům nabídlo, že když postoupí práva na finanční protiplnění za jejich akcie na jejich sdružení, mohou v budoucnu dosáhnout většího zisku. A to v případě, že se podaří za akcie vysoudit vyšší protiplnění než schválené 4000 korun za akcii.

Psota již podal podnět ČNB, aby věc prošetřila. "Pokud lidé protiplnění 4000 korun za akcii převedou na toto sdružení, už by v budoucnu nemuseli dostat žádné peníze. Firma jimi může disponovat několik let, než se věc právně vyřeší. Pak může sdružení zaniknout," poukázal.

Psotu v dopise od sdružení zarazilo, že v něm není uvedeno, kdo jedná za sdružení. Poukazuje, že byli osloveni jen nejmenší akcionáři, jen 24 hodin před vypršením lhůty, nemohli se tak o prodeji poradit. Podezřelé podle něj také je, že jde o neziskovou organizaci registrovanou u ministerstva vnitra, nabízí ale finanční poradenství.

Největší tuzemská huť má podle představenstva přes 14.000 minoritních akcionářů. Majoritní vlastník ostravské huti jim vyplatí za akcie 1,769 miliardy korun. Peníze měli dostat do 90 dnů od doby, kdy bude převod vlastnických práv akcií na majoritního vlastníka zapsán v obchodním rejstříku. Akcie byly převedeny na majoritního vlastníka před třemi týdny.

Mimořádná valná hromada ArcelorMittal Ostrava schválila vytěsnění drobných akcionářů na začátku června. Někteří s cenou, kterou mají za své cenné papíry dostat, nesouhlasí. Podali hromadnou žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě, ve které požadují dorovnání ceny nejméně na 7000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK