Bezpečnostní službě ABL loni kvůli krizi klesly tržby i zisk

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Bezpečnostní službě ABL, kterou založil současný ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných, loni kvůli hospodářské krizi klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 48 milionů korun na 684 milionů korun. O rok dříve firma utržila 732 milionů korun. ABL loni vykázala také nižší zisk, který meziročně klesl o devět milionů korun na 2,1 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy ABL. Bárta svůj poloviční podíl v ABL nedávno kvůli vstupu do vlády prodal bratrovi Matějovi Bártovi a jeho manželce.

 

"Poprvé za 18 let existence naší společnosti jsme (v roce 2009) nezaznamenali významný meziroční růst, ale bezesporu je úspěchem, že v krizi, kdy mnoho společností čelí ohromným ztrátám nebo dokonce krachuje, se ABL podařilo udržet si obrat i velikost a uhájit tak postavení jedné z největších bezpečnostních služeb v oboru," uvedl ve výroční zprávě generální ředitel společnosti ABL Matěj Bárta.

 

V předchozích letech ABL přitom vykazovala rostoucí tržby. Ještě v roce 2008 se její tržby zvýšily na 732 milionů korun z 516,3 milionu o rok dříve. Zisk ABL předloni vzrostl na 11 milionů korun ze 3,4 milionu v roce 2007.

 

Loni ovšem poptávka po službách bezpečnostních agentur kvůli krizi klesla. Firma ABL podle Matěje Bárty přesto získala nové zakázky. Za jeden z největších loňských úspěchů Bárta považuje vítězství ve výběrovém řízení na správu sedmi pražských památek. Firma ročně za jejich pronájem Praze zaplatí 55 milionů korun. Převedení památek do správy ABL už dříve kritizovali někteří opoziční zastupitelé.

 

ABL se v roce 2009 podařilo získat i další kontrakty. "Úspěšní jsme byli zejména na poli komplexní technické správy budov, na kterém jsme zaznamenali významný růst a získali mnoho nových zákazníků. Velmi úspěšná byla i divize speciálních činností a rovněž divize technologií," podotkl Matěj Bárta.

 

Společnost ABL byla založena v roce 1992 a nyní patří mezi největší bezpečnostní služby v ČR. Mezi její hlavní zákazníky se řadí průmyslové objekty firem Foxconn nebo TPCA, obchodní řetězce Tesco, Kika či Baumax a několik tuzemských obchodních a administrativních center.

 

Společnost ABL měla na konci loňského roku stoprocentní podíly v dceřiných firmách ABL SK, ABL Industry Services, ŠMEND, ABL FM Services, ABL Logistic Services a ABL Transport Services. Firma ABL loni dokončila vytvoření holdingové struktury a její vedení předpokládá, že celá skupina by letos měla vykázat obrat zhruba miliardu korun.

 

Tuzemské soukromé bezpečnostní služby loni na svých tržbách pocítily hospodářskou krizi a jejich celkový obrat po předchozích růstových letech meziročně klesl o 5,9 procenta na 18,8 miliardy korun. Loni se snížil i počet zaměstnanců soukromých bezpečnostních služeb, a to na 51.500 z bezmála 55.000 na konci roku 2008.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK