Záplavy způsobily Skupině ČEZ škody 30 milionů korun

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Povodně na severu Čech způsobily energetické Skupině ČEZ škody na distribučním zařízení zhruba 30 milionů korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová s tím, že částka stále představuje jen odhad a upřesňována bude v příštích dnech. Původně ČEZ škody odhadoval na deset milionů Kč. Dodávky elektřiny a plynu byly v postižených oblastech o víkendu již zcela obnoveny, bez energie zůstalo jen několik domů. Při povodních odřízla voda od proudu asi 2000 odběrných míst.

"Velká voda podemlela stožáry vedení vysokého napětí v Jánské a také v lokalitě Višňová, a to tak, že se v Jánské musely stavět nové sloupy," uvedla Holingerová. "Ve Višňové se stavělo kvůli zabezpečení dodávek elektřiny provizorní vedení, které bude nahrazeno novým," dodala.

Na mnoha místech také podle Holingerové byly zničeny distribuční trafostanice. Většina z nich byla zanesena bahnem a musely být vyčištěny a vysušeny. "Škody máme v podstatě na celém zaplaveném území," uvedla Holingerová.

Celkové škody po povodních v Libereckém kraji podle posledních odhadů přesáhnou čtyři miliardy korun. Jen opravy komunikací budou podle hejtmana Stanislava Eichlera stát 1,5 miliardy Kč. V Ústeckém kraji dosáhnou škody po povodních minimálně 1,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK