Euro dnes díky prodeji irských a španělských obligací roste

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. srpna (ČTK) - Euro dnes již druhou seanci za sebou roste vůči dolaru a posílilo i k jenu. Evropskou měnu podpořil zájem o španělské a irské vládní obligace v aukci, který zmírnil obavy o situaci těžce zadlužených zemí eurozóny.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,51 procenta na 1,2890 USD a k jenu vzrostlo o 0,73 procenta na 110,21 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,22 procenta na 85,52 JPY.

Devizový trh téměř neovlivnila statistika z USA. Dnešní zprávy ukázaly, že výrobní ceny v červenci poprvé za čtyři měsíce vzrostly a nově zahájená výstavba domů stoupla méně, než se čekalo. Průmyslová výroba se však v červenci zvýšila dvakrát rychleji než čekali ekonomové, což mělo příznivý dopad na vývoj kurzu dolaru k jenu.

Euro sice rostlo, nepodařilo se mu však k dolaru udržet nad 1,29 USD. Důvodem je nejistý výhled dalšího ekonomického vývoje. Dnešní zpráva z Německa ukázala, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc nečekaně výrazně zhoršila. Index mannheimského institutu ZEW klesl na 14 bodů z červencových 21,2 bodu a ocitl se nejníže od loňského srpna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK