USA chtějí, aby WTO přitvrdila proti údajným dotacím Airbusu

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 20. srpna (ČTK) - Spojené státy se ve čtvrtek odvolaly proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), podle něhož evropské vlády protiprávně pomáhaly evropskému výrobci letadel Airbus. Zatímco se Brusel odvolal proti právním dezinterpretacím WTO, Washington chce, aby organizace červnový verdikt přitvrdila. Uvedli to v noci na dnešek zástupci USA, podrobnosti odvolání ale nezveřejnili.

Proti údajné nezákonné podpoře pro Airbus u WTO protestoval jeho hlavní konkurent, americká společnost Boeing. Červnový verdikt organizace o 1061 stranách uvádí, že Airbus získal proti Boeingu neférové výhody v podobě nízkoúročených úvěrů v miliardách eur, v infrastrukturních zakázkách a v grantech na výzkum a vývoj.

EU zablokovala přijetí verdiktu vlastním odvoláním minulý měsíc, a odložila tím jakoukoli diskusi o tom, že by se rozhodnutí WTO o úvěrech a dalších platbách podřídila. Odvolací orgán WTO přitom nemusí své rozhodnutí zveřejnit do roku 2012.

Evropské vlády se proto mezitím můžou dočkat výsledku své vlastní stížnosti na dotace Boeingu v kontraktech od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a od ministerstva obrany USA. Neveřejné a předběžné rozhodnutí se očekává v září.

Šest let trvající spor se kvůli složitým právním manévrům vleče nebývale pomalu. Transatlantická bitva mezi výrobci se táhne desetiletí a vyvrcholila tím, že se Airbus stal světově největším výrobcem letadel a odsunul Boeing na druhou pozici, napsala agentura AP.

Odvolání EU přišlo krátce před zvláštním zasedáním orgánu WTO, který se sporem zabývá a který měl rozhodnutí panelu expertů přijmout. EU by pak musela ukončit nepovolenou vývozní podporu Británie, Německa a Španělska pro letoun A380, a to do 90 dnů. Musela by také vzít zpět další podporu, kterou WTO shledala jako protiprávní, nebo zvrátit její nežádoucí dopady.

EU nicméně argumentuje tím, že pomoc, kterou panel WTO považuje za zakázané vývozní dotace, nebyla ve skutečnosti závislá na prodejích v zahraničí, a že i rozhodnutí panelu o dalších dotacích bylo chybné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK