Korejská KNOC předložila nabídku na koupi Dana Petroleum

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul/Londýn 20. srpna (ČTK) - Jihokorejská státní ropná společnost Korea National Oil Corp. (KNOC) dnes předložila akcionářům britské Dana Petroleum nabídku na převzetí firmy za 2,9 miliardy dolarů (asi 57 miliard Kč). Nepřátelská nabídka, kterou vedení britské firmy odmítá, odráží snahu Jižní Koreje zajistit si energetické zdroje v zahraničí.

Soul letos poskytl KNOC 6,5 miliardy dolarů, s nimiž by podnik mohl soutěžit s jinými asijskými státními společnostmi na zajištění budoucích dodávek potřebné energie pro rychle rostoucí ekonomiky. Do podobných akvizic v cizině se pouštějí zejména velké čínské ropné firmy.

Obě firmy o nabídce KNOC jednaly dva měsíce, management britské společnosti však snahy Korejců minulý týden odmítl. Dana dnes své akcionáře vyzvala, aby žádné kroky se svými akcemi nepodnikali. Analytici a investoři však považují nabízenou cenu 18 liber za akcii za dobrou a pochybují, zda se najde jiný zájemce, který by předložil lepší návrh.

KNOC uvedla, že se již zajistila nezávazný příslib prodeje ze strany investorů, kteří disponují 48,6 procenta akcií Dany. Nabídka 18 liber představuje prémii 59 procent proti tržní ceně firmy ze 30. června, což je den před první zprávou o nabídce KNOC. Akcie Dany dnes stouply o téměř šest procent na 17,9 libry.

KNOC uvedla, že neměla jinou možnost, než se obrátit se svou nabídkou na akcionáře. "Jsme velmi zklamáni, že vedení Dany nesouhlasí s tím, že 18 liber za akcii je úplná a spravedlivá cena," uvedla korejská firma.

KNOC loni v říjnu koupila kanadskou Harvest Energy za 1,7 miliardy dolarů. Dana Petroleum se zaměřuje na těžbu v Severním moři a Egyptě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK