GfK:Trh s technickým spotřebním zbožím v pololetí klesl o osm pct

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Tuzemský trh s technickým spotřebním zbožím klesá i letos. V pololetí se jeho hodnota snížila meziročně o osm procent na 29,12 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy GfK Temax Czech Republic, podle které obrat letos vzrostl pouze v oblasti informačních technologií. Naopak největší pokles od ledna do června vykázala telekomunikační technika a spotřební elektronika. Už loni český trh s technickým spotřebním zbožím kvůli hospodářské krizi klesl o osm procent na 70,3 miliardy Kč.

Trh s informačními technologiemi se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 5,5 procenta na 9,104 miliardy korun. "Jedinou kategorií, která meziročně rostla, zůstávají i nadále přenosné počítače, naopak monitory zůstávají nejhůře postiženou kategorií. Stolní počítače si ve druhém čtvrtletí tohoto roku dokázaly udržet stejný objem prodejů jako ve stejném období roku 2009," sdělil dnes ČTK Zdeněk Bárta ze společnosti GfK.

Hodnota trhu s telekomunikační technikou se v první polovině letošního roku snížila meziročně o bezmála 22 procent a na 3,386 miliardy korun. "Druhé čtvrtletí tohoto roku zaznamenalo snížení tempa poklesu tržeb proti prvnímu čtvrtletí, kdy se trh meziročně propadl o čtvrtinu. Tento příznivý vývoj byl ovlivněn především zvýšením počtu prodaných kusu mobilních telefonů a smartphonů," uvedl Bárta. Dodal, že trh je stále ve znamení poklesu cen lépe vybavených modelů telekomunikační techniky.

Druhý nejvyšší pokles v prvním pololetí vykázal trh se spotřební elektronikou, jehož hodnota se snížila o 17 procent na 6,331 miliardy korun. "Trh klíčového segmentu, plochých televizorů, v kusech mírně roste, ale v hodnotovém vyjádření došlo v meziročním srovnání prvních pololetí k poklesu o téměř deset procent, což zásadním způsobem ovlivňuje trh celé spotřební elektroniky," podotkl Bárta, podle kterého největší propad byl u DVD přehrávačů a videokamer.

Trh s velkými domácími spotřebiči se v prvním pololetí snížil o 7,8 procenta na šest miliard korun a v případě malých domácích spotřebičů o tři procenta na 1,871 miliardy korun. Hodnota trhu s fotografickými přístroji se snížila o 8,2 procenta na 1,132 miliardy korun. Kancelářská technika od ledna do června klesla o 5,6 procenta na 1,245 miliardy korun.

Prodejci spotřební elektroniky už loni na svých tržbách naplno pocítili hospodářskou krizi, kvůli které Češi od závěru roku 2008 méně nakupovali. Ceny spotřební elektroniky zároveň klesaly, takže aby obchodníci vykázali stejné tržby jako o rok dříve, museli prodat více zboží.

Například společnosti Electro World, která patří mezi největší prodejce spotřební elektroniky v Česku, ve finančním roce 2008/2009 končícím loni v dubnu klesly tržby meziročně o 14 procent na 3,08 miliardy korun. Konkurenční Datart vykázal ve finančním roce 2009 do loňského dubna pokles tržeb meziročně o 537 milionů korun na 4,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK