ČAP: Povodně a víkendová bouře způsobily zhruba stejné škody

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Nedávné povodně na severu Čech způsobily podle odhadů České asociace pojišťoven (ČAP) k dnešnímu dni zhruba stejné škody jako víkendová bouře v Praze. Pojišťovny odhadují, že následkem povodní vzniklo 18.200 škod za celkem 1,6 miliardy korun, tedy ve zhruba stejném objemu jako nedělní bouřka v Praze. Ta ale napáchala více drobných škod, celkem jich bylo 29.800.

"Zatímco povodně poškodily zejména domy, kroupy poničily hlavně automobily, kde často jde o totální škody," uvedla ČAP. Z povodní mají pojišťovny nahlášeno 9300 pojistných událostí o objemu 1,2 miliardy korun, po nedělní bouřce zatím klienti ohlásili 20.800 škod rovněž za 1,2 miliardy korun.

Za povodňové škody již pojišťovny vyplatily poškozeným klientům téměř 54 milionů korun, po víkendové bouřce je to zatím takřka sedm milionů korun.

Pojišťovna Kooperativa uzavřela 14 dní po ničivých povodních, které zasáhly severní Čechy, celkem 490 pojistných událostí a svým klientům vyplatila na pojistném plnění přes 27 milionů korun. Celkem Kooperativa eviduje 2420 škod, jejichž výše přesahuje půl miliardy korun. "Hlášení nových pojistných událostí naštěstí už mnoho nepřibývá," uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Po víkendové bouři v Praze a okolí nahlásili zatím klienti Kooperativě přes 7200 škod. "Celkově může jít až o 10.000 škod za celkem okolo 500 milionů korun. Klienti mají možnost nahlásit své škody i v průběhu víkendu,“ uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí pojišťovny Milan Gregor.

Česká podnikatelská pojišťovna registruje po povodních na severu Čech 200 škod v částce 28 milionů korun. "K dnešnímu dni je již čtvrtina pojistných událostí vyřízena," uvedla mluvčí pojišťovny Renata Svobodová. Z víkendové bouřky má zatím ČPP nahlášeno 670 škod v celkové částce téměř 44 milionů korun. "Očekáváme, že další hlášení mohou přibývat ještě i v průběhu příštího týdne. Celkově to podle odhadů můžebýt až 700 škodza celkem 50 milionů korun," dodala Svobodová.

Česká pojišťovna již dříve odhadla, že po bouřkách z uplynulého víkendu bude řešit až 10.000 škod na automobilech a dalších až 4000 škod na jiném majetku, především na budovách. Celkový objem škod se podle jejích likvidátorů může vyšplhat až na 600 milionů korun. Ve čtvrtek bylo z obou srpnových kalamit pojišťovně nahlášeno téměř 13.000 škod, krupobitní události z Prahy a okolí dosahují téměř 7500 případů a už v počtu i objemu předčily severočeské záplavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK