Pražské akcie v týdnu stagnovaly, index PX mírně klesl o 0,02 pct

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve 33. týdnu stagnovaly. Index PX nepatrně klesl o 0,02 procenta na 1173,3 bodu. Nejvíce rostoucím titulem byl developer Orco, naopak největší pokles postihl energetický gigant ČEZ. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Stěžejní z pohledu vývoje globálního trhu v průběhu týdne bylo americké zveřejnění makroekonomických indikátorů, a to pravidelných týdenních dat o nezaměstnanosti a indexu výrobní aktivity v oblasti Filadelfie, které byly pod očekáváním. Z domácích zpráv pokračovala výsledková sezona," komentoval dění na trhu analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucím titulem týdne bylo Orco, jehož akcie posílily o devět procenta na 140,1 koruny za kus. "Na titulu se mohlo pozitivně projevit, že vlajkový polský projekt Zlota přeci jen bude moci být dostaven, dle posledních zpráv. Pozitivním faktorem mohlo rovněž být doporučení lokálního bankovního domu ohledně důvěry v přežití společnosti," uvedl Vaníček.

Naopak největší pokles zaznamenal ČEZ, jehož akcie ztratily 2,8 procenta a zavřely kurzem 836,3 koruny za jeden kus. "Na titulu se neobjevila žádná negativní zpráva, avšak celý sektor byl tento týden pod tlakem," řekl Vaníček.

Příští týden bude pokračovat domácí výsledková sezona, pololetní výsledky zveřejní těžební NWR, textilka Pegas Nonwovens, developer ECM a společnost AAA Auto. "Celkově očekáváme, že ze začátku příštího týdne může dobíhat lehce negativní nálada z posledních makroekonomických dat a dále budou investoři čekat na další makroekonomická čísla. Nezaměstnanost stále znejišťuje ekonomický výhled, protože její zvyšování má nepříznivý ekonomický dopad," uzavřel Vaníček.

dnp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK