Americké akcie kvůli obavám o ekonomiku dál prudce klesají

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes pokračovaly v poklesu, který se během dopoledne prohluboval. Na vině jsou převážně obavy o stav ekonomiky a částečně také vývoj na trhu opčních kontraktů, který naznačuje velkou nedůvěru v akciový trh. Wall Street se tak dostal na zhruba měsíční minimum.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.161 bodů a ztrácel zhruba 1,1 procenta. Širší index S&P 500 byl na 1065 bodech a měl ztrátu asi jedno procento, index Nasdaq Composite vykazoval pokles o 0,8 procenta na 2162 bodů.

Investoři se zbavovali akcií firem z mnoha odvětví, včetně těžby ropy. Významnou roli zde hrál fakt, že ropa dál zlevňuje a cena barelu typu West Texas Intermediate se dostala pod 74 dolarů. Snižovaly se ale i ceny termínových kontraktů na měď, což uškodilo akciím společnosti Freeport McMoRan Copper & Gold.

Negativní náladu už ve čtvrtek způsobila statistika, která ukázala, že v USA nečekaně vzrostl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Špatná nálada se přenesla i do dnešního obchodování, které je pod vlivem zvýšené aktivity na opčních trzích. Platnost srpnových opčních kontraktů v závěru dnešního obchodování totiž končí.

Dosavadní vývoj na opčním trhu není dobrý. Průběžně dnes totiž mizely peníze z nákupních opcí, které si udržovaly zisky. To sice může znamenat jen to, že se investor přesouvá do novějších opcí, stejně tak ale důvodem může být uzavření pozice a odchod z trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK