Vývoz ropy z Venezuely ve druhém čtvrtletí spadl o 16 procent

21.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 21. srpna (ČTK) - Venezuela ve druhém čtvrtletí vyvezla o 16 procent méně ropy než ve stejném období loni. Vyplývá to ze statistiky tamní centrální banky. Země je přitom na vývozu ropy závislá, protože právě ropa zajišťuje více než 90 procent veškerých exportních příjmů Venezuely. Za poklesem vývozu je částečně vyšší domácí poptávka, zčásti i pokles těžby.

Vývoz ropy bude podle expertů patrně dál klesat i po zbytek roku. To může ohrozit nejen plán výdajů, ale především schopnost země plnit finanční závazky. Ve druhém čtvrtletí se navíc hrubý domácí produkt snížil o 1,9 procenta, a Venezuela je tudíž jedinou zemí v Jižní Americe, která v současné době nevykazuje růst.

Země se ještě do konce letošního roku chystá zprovoznit nové energetické zdroje, což pokles vývozu ropy ještě urychlí. Nižší objem vývozu ropy ve druhém čtvrtletí sice vynahradil růst cen, pokles vývozu ale patrně vysvětluje, proč vláda prezidenta Huga Cháveze před nadcházejícími volbami citelně nezvyšuje veřejné výdaje.

"Hlavní příčinou (poklesu vývozu) byla nižší těžba ropy a naopak vyšší objem výroby produktů k uspokojení vyšší poptávky na domácím trhu v souvislosti s využitím tepelných elektráren k výrobě elektřiny," uvedla centrální banka.

Těžba klesala z více důvodů, počínaje výpadky v rafineriích a konče neodborným využitím ropných polí, která se postupně vyčerpávají. Nová pole budou v provozu až za několik let.

Vláda si dala za cíl, aby měla Venezuela v letošním roce nainstalovány desítky nových elektráren. Zatím však bylo připojeno k síti asi 20 procent z 6000 megawattů, což je cíl na letošní rok. Čím více tepelných elektráren začne fungovat, tím méně ropy ale zbude na vývoz. Těžbu a zpracování ropy má ve Venezuela pod kontrolou státní společnost PDVSA.

Zdroje z PDVSA a společných podniků mezi vládou a soukromými společnostmi tvrdí, že objem těžby se v určitých obdobích snížil až na 2,7 milionu barelů denně. Oficiální místa uvádějí, že Venezuela v průměru těží tři miliony barelů ropy za den.

Objem těžby se pod tři miliony barelů denně naposledy snížil v roce 2003, kdy se odvětví vzpamatovávalo z rozsáhlé vlny odstávek. Jejich cílem tehdy bylo svrhnout Chávezovu vládu.

Loni venezuelská vláda pokles objemu těžby svalovala na rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jejímž je země členem. Když klesaly ceny ropy, kartel se dohodl na koordinovaném omezení těžby, aby pomohl normalizovat nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou. Na Venezuelu připadlo omezení těžby o 360.000 barelů denně. Novější statistika ale ukázala, že objem těžby klesal i nadále, i když Venezuela už dál těžbu snižovat nemusela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK